 |
|
 |
|
Autor |
Wiadomość |
Heros0s
Dołączył: 06 Lut 2011
Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Sob 17:43, 12 Lut 2011 |
 |
Składniki:
Jogurt naturalny, czosnek, cukier, majonez, sól, pieprz, bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Do naczynia wlewamy duży jogurt naturalny. Jest o wiele mniej kaloryczny niż śmietana, a sos i tak będzie gęsty, dzięki czemu nie musimy kupować serków. Wychodzi taniej i szybciej. Następnie wciskamy dwa ząbki czosnku. Możemy dodać więcej, w zależności, jak bardzo czosnkowy chcemy osiągnąć sos. Następnie dodajemy majonez do smaku - łżkę, dwie, a jeśli ktoś lubi, można dać więcej. Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Jeżeli dodamy go za mało, nie będzie tak smakował. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
wyciskacz do czosnku
Uwagi:
Żeby osiągnąć delikatny aromat czosnkowy, ząbki czosnku przed zgnieceniem należy pokroić na ćwiartki i wymoczyć w oleju. Olej wyciągnie z nich ostry smak i sos będzie o wiele łagodniejszy. Olej odlewamy i wyrzucamy, ząbki czosnku zgniatamy i dodajemy do jogurtu. Proporcje składników dobieramy według własnego gustu. |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Heros0s dnia Sob 17:44, 12 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
 |
 |
|
 |
Heros0s
Dołączył: 06 Lut 2011
Posty: 8 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Sob 17:46, 12 Lut 2011 |
 |
można też użyć zwykłej 18% śmietany zamiast joghurtu naturalnego |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
 |
 |
DarkSh
Klanowicz
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 89 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczytno
|
Wysłany:
Pon 22:24, 28 Lut 2011 |
 |
Aż zglodnialem czytajac to ;p |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
 |
 |
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001/3 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
|
|
|
 |
|
 |
|